Projecten

Go Short! Filmfestival Beleef je eigen filmfestival met korte films

Wil jij met jouw leerlingen of studenten naar een filmblok met korte films? Dat kan! Go Short – International Short Film Festival Nijmegen komt naar Drachten en heeft voor ons mooie, spannende, prikkelende en leerzame programma’s samengesteld voor alle niveaus en jaarlagen uit het voortgezet onderwijs. De programma’s worden op maat gemaakt. Dus meld je aan, geef aan wat de doelgroep is, en wij leveren op maat. (Aanmelding graag uiterlijk anderhalve maand van te voren).

Voorafgaand aan het bezoek ontvang je informatie over de films en het bezoek, en eventueel lesmateriaal om je mee voor te bereiden in de klas. Daarnaast vinden Go Short en De Lawei het belangrijk dat jouw leerlingen of studenten in contact komen met filmprofessionals. Daarom nodigen we voor elk filmprogramma iemand (regisseur, acteur, cameraman/-vrouw) uit om zijn of haar film van context te voorzien. Er wordt gesproken over de film, het vak en wat erbij komt kijken om een goede en mooie film te maken.

Over Go Short

Go Short is het filmfestival voor de korte film van Nederland. Al 12 jaar lang vertoont Go Short de beste Nederlandse en internationale korte films voor jong publiek. Een filmprogramma met korte films is leuk, spannend, prikkelend en je kan in een korte tijd meerdere verhalen laten zien. Go Short vertoont allerlei soorten films, zoals animatie, documentaire en fictiefilms. Meer informatie over Go Short vind je hier: www.goshort.nl.

  ‘De mensen van Go Short snappen wat aansluit bij onze leerlingen. In de programmering durven ze het randje op te zoeken zonder het educatieve doel uit het oog te verliezen. Ze zijn opvallend flexibel en enthousiast en hebben een groot kloppend hart voor film én bezoeker.’
(Docent na bezoek)

Doel Go Short

Wij willen de leerlingen en studenten bewust maken van het medium film: wat het is, hoe beeldtaal werkt, hoe je beeldtaal kunt gebruiken om een verhaal te vertellen. Dit doen wij door een gevarieerd programma te vertonen, de aanwezigheid van een professional voor een interview te organiseren en uitgebreid lesmateriaal te leveren. In dit lesmateriaal wordt ingegaan op het medium film in brede zin en zit ook altijd een interactieve en creatieve opdracht die aansluit bij de thematiek van de voorstelling.  

Tijdsinvestering 

Voorbereiding: 30-60 minuten (op school) 
Uitvoering: 90 minuten (in De Lawei), inclusief inleiding, gesprek en afsluiting
Verwerking: 30-60 minuten (op school)

Plaats op mijn verlanglijst Toegevoegd aan verlanglijst

informatie

 • Groep 5-6, Groep 7-8
 • De Lawei

WE DOEN HET SAMEN

Nadrukkelijk zoeken we samenwerking met vakdocenten en collega-instellingen uit Smallingerland en Noord-Nederland. Zo worden de muziek-, dans- en theaterlessen gegeven door gedreven docenten uit de regio en trekken we graag op met professionele gezelschappen uit het noorden. Daarnaast is het mogelijk om via dit educatieprogramma projecten af te nemen bij collega-instellingen in Drachten, zoals Poppodium Iduna en Museum Dr8888. Samen met deze cultuur- en educatiespecialisten maken en presenteren wij zo een kwalitatief en flexibel aanbod voor de scholen en bouwen we aan structureel cultuuronderwijs voor ieder niveau. Het cultuureducatieprogramma is mede tot stand gekomen door samenwerking met o.a.: Poppodium Iduna, Stichting Aerosol, Elzer Educatie, Meeuw jonge theatermakers, Dance Company 058, Het Houten Huis, Duda Paiva Company, Maas theater en Dans, Hatogkroller, Muziek Compleet, De Kleine Regenboog, Muziekopleiding Opmaat, De Verkadefabriek, Museum Dr8888, Drumschool Drachten, Johannes Reijenga, Pianoles Petra Braaksma, Laura van Hal, Het Ministerie van Onverichter Zake, Keunstwurk, One Day Artist, ID Theatre Company, en vele anderen.

Educatieprogramma Museum Dr8888

Het eductieprogramma van Museum Dr8888 is ook voor schooljaar 2021-2022 te boeken in samenwerking met De Lawei. Neem contact op via educatie@lawei.nl
 

Bekijk hier het hele programma

 

Kultuuredukaasje mei kwaliteit

KEK – oftewel Kultuur Edukaasje mei Kwaliteit - is een regeling die kwaliteit van cultuuronderwijs vergroot en zorgt dat het wordt geborgd in het curriculum van de school. Vanaf kalenderjaar 2019 kunnen basisscholen in Fryslân bij KEK2 een aanvraag doen voor een KEK-impuls.  Deze financiële impuls is bedoeld voor een creatief partnerschap tussen een school of scholen en een vakdocent of kunstenaar. Centraal in het traject staat een onderzoeksvraag. Neem voor meer informatie en mogelijkheden contact op met De Lawei.

CONTACT

Méér muziek in de klas lokaal Fryslân

Op 20 september 2018 is het Meer Muziek in de Klas Lokaal Fryslân convenant getekend door het onderwijs, cultuuraanbieders,
amateurverenigingen, poppodia, gemeentes en de Provincie Fryslân. Al deze partijen hebben een handtekening gezet om samen het
muziekonderwijs in Fryslân duurzaam te verankeren. Leer meer via onderstaande knop.

MEER

 • Educatieprogramma Museum Dr8888

  Lees verder
 • KEK2 - Kultuuredukaasje mei kwaliteit

  Lees verder
 • Méér muziek in de klas lokaal Fryslân

  Lees verder

Dankzij DE WORKSHOPS VAN
DE LAWEI, Doe ik nu aan theater!

Lees mijn verhaal

Binnenkort
in de lawei...

Schouwburg De Lawei Laweiplein 1, 9203 KL Drachten - Postbus 31, 9200 AA Drachten - email

Bewaar al je favoriete activiteiten handig met dit verlanglijstje