Rondleidingen

Kunst in De Lawei Rondleiding met opdrachten: de kunst, de maker en de werkzaamheden in de galerij van A tot Z

Leerlingen brengen een bezoek aan de expositieruimte van De Lawei. Ze duiken daarbij in de inhoud van de expositie middels een rondleiding en gaan zelf aan de slag met een hand-out.  Ze leren meer over de stijl van het werk wat ze zien, het verhaal erachter of de achtergrond van de kunstenaar. Het kan best lastig zijn om een kunstwerk te interpreteren; tijdens deze rondleiding leren scholieren naar kunst te kijken. Daarnaast spreken ze de Coördinator Beeldende Kunst van De Lawei over het organiseren van een expositie. Wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Er is volop ruimte om vragen te stellen en kunstwerken van dichtbij te bestuderen.

Een compleet programma wat in vogelvlucht de werkzaamheden in de galerij van A tot Z belicht. Dit programma bestaat in de basis uit 3 onderdelen:

 1. De galerij – wat komt er eigenlijk bij kijken om een expositie op te zetten? (presentatie)
 2. De expositie – rondleiding en informatie over de huidige expositie (rondleiding)
 3. Jij in de galerij – hoe verhoud je je tot de werken die er hangen? Leerlingen gaan op pad met een hand out die voldoende haakjes bevat om er in de les mee verder te werken (handout)

Exposities 2020-2021

Jaarlijks zijn er gemiddeld vijf tentoonstellingen te zien in De Lawei. Voor het seizoen 2020-2021 staan onderstaande exposities gepland:

Smallingerlandse kunstenaars (eind aug t/m 20 sept)
Divers werk van kunstenaars uit Smallingerland

Joost Swarte en vrienden (27 sept t/m 2 jan)
Grafische prenten en strips

Keramiek III (10 jan t/m 21 feb)
Keramisch werk

Jurjen Galerma (7 mrt t/m 11 apr)
Driedimensionaal stoffen figuren

Nieuws over exposities wordt gedeeld op lawei.nl/kunst.

Plaats op mijn verlanglijst Toegevoegd aan verlanglijst

informatie

 • In overleg
 • ISK, PRO, VSO, VMBO, HAVO, VWO, Niveau 2, Niveau 3, Niveau 4, Entree, NT2, Schakelklassen
 • De Lawei
 • Beeldende kunst

WE DOEN HET SAMEN

Nadrukkelijk zoeken we samenwerking met vakdocenten en collega-instellingen uit Smallingerland en Noord-Nederland. Zo worden de muziek-, dans- en theaterlessen gegeven door gedreven docenten uit de regio en trekken we graag op met professionele gezelschappen uit het noorden. Daarnaast is het mogelijk om via dit educatieprogramma projecten af te nemen bij collega-instellingen in Drachten, zoals Poppodium Iduna en Museum Dr8888. Samen met deze cultuur- en educatiespecialisten maken en presenteren wij zo een kwalitatief en flexibel aanbod voor de scholen en bouwen we aan structureel cultuuronderwijs voor ieder niveau. Het cultuureducatieprogramma is mede tot stand gekomen door samenwerking met o.a.: Poppodium Iduna, Stichting Aerosol, Elzer Educatie, Meeuw jonge theatermakers, Dance Company 058, Het Houten Huis, Duda Paiva Company, Maas theater en Dans, Hatogkroller, Muziek Compleet, De Kleine Regenboog, Muziekopleiding Opmaat, De Verkadefabriek, Museum Dr8888, Drumschool Drachten, Johannes Reijenga, Pianoles Petra Braaksma, Laura van Hal, Het Ministerie van Onverichter Zake, Keunstwurk, One Day Artist, ID Theatre Company, en vele anderen.

Educatieprogramma Museum Dr8888

 

Musuem Dr8888 staat dit schooljaar in het teken van 100 jaar Bauhaus. Binnekort opent de nieuwe tentoonstelling en uiteraard is er een mooi educatieprogramma voor het onderwijs.


Dit programma is te boeken via De Lawei. Neem contact op met euducatie@lawei.nl. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Lisanne van der Hoek van Museum Dr8888 via l.vanderhoek@museumdrachten.nl

 

Kultuuredukaasje mei kwaliteit

KEK – oftewel Kultuur Edukaasje mei Kwaliteit - is een regeling die kwaliteit van cultuuronderwijs vergroot en zorgt dat het wordt geborgd in het curriculum van de school. Vanaf kalenderjaar 2019 kunnen basisscholen in Fryslân bij KEK2 een aanvraag doen voor een KEK-impuls.  Deze financiële impuls is bedoeld voor een creatief partnerschap tussen een school of scholen en een vakdocent of kunstenaar. Centraal in het traject staat een onderzoeksvraag. Neem voor meer informatie en mogelijkheden contact op met De Lawei.

CONTACT

Méér muziek in de klas lokaal Fryslân

Op 20 september 2018 is het Meer Muziek in de Klas Lokaal Fryslân convenant getekend door het onderwijs, cultuuraanbieders,
amateurverenigingen, poppodia, gemeentes en de Provincie Fryslân. Al deze partijen hebben een handtekening gezet om samen het
muziekonderwijs in Fryslân duurzaam te verankeren. Leer meer via onderstaande knop.

MEER

 • Educatieprogramma Museum Dr8888

  Lees verder
 • KEK2 - Kultuuredukaasje mei kwaliteit

  Lees verder
 • Méér muziek in de klas lokaal Fryslân

  Lees verder

Dankzij DE WORKSHOPS VAN
DE LAWEI, Doe ik nu aan theater!

Lees mijn verhaal

Binnenkort
in de lawei...

Schouwburg De Lawei Laweiplein 1, 9203 KL Drachten - Postbus 31, 9200 AA Drachten - email

Bewaar al je favoriete activiteiten handig met dit verlanglijstje