Projecten

NITE@SCHOOL Totaalpakket van workshops, voorstellingen en repetitiebezoek van het NNT en Glub Guy&Roni

Het Noord Nederlands Toneel en Club Guy&Roni komen vanaf nu naar de scholen. Niet een keer, maar het hele jaar door en elk jaar opnieuw.  
 
Het bijwonen van een voorstelling in een theater is een bijzondere en belangrijke ervaring, maar niet alle scholen, docenten en scholieren zijn in de gelegenheid zijn om de reis naar een theater te maken. Daarom wil Club Guy&Roni het publiek van de toekomst eerst opzoeken en ontmoeten op de plek waar ze zelf de weg weten en meer tijd doorbrengen dan waar dan ook: de middelbare school.  Elk seizoen komen zij terug en elk jaar bouwen zij verder aan de band met het jonge geïnteresseerde publiek. Het programma gaat van een allereerste introductie tot een speciaal programma voor jongeren die fan van Club Guy&Roni zijn en zich helemaal willen onderdompelen in de theater- en danswereld.  
 
Gedurende een schooljaar wordt er een vaste samenwerking aangegaan met de school. Deze samenwerking bestaat uit vier verschillende onderdelen, gekoppeld aan de seizoenen:  

Herfst: algemene introductie  

Bedoeld als kennismaking van de scholieren met de gezelschappen NNT en Club Guy&Roni. Er wordt de mogelijkheid geboden om repetities bij te wonen (fysiek in theater De Machinefabriek of online via het platform NITE Hotel), gecombineerd met een inleiding over wie de gezelschappen zijn en wat zij doen.

Winter: NNT@SCHOOL  

Theater op school! Dit staat in het teken van het creëren een theatrale rel in de vorm van het spel “apenkooi”. Regisseur Karel Hermans maakt met twee acteurs en een aantal dansers een vervreemdende voorstelling in een gymlokaal. Het is niet de bedoeling dat de leerlingen zitten en toeschouwen. Nee, ze zijn onderdeel van de voorstelling en krijgen een les in relschoppen. Speelperiode: februari, maart.

Lente: fysieke workshops 

Leerlingen gaan in het voorjaar zelf aan de slag. De docenten komen dansworkshops op school geven. Deze workshops zijn een eerste kennismaking met de dansstijl van Club Guy&Roni en het resultaat kan mee worden genomen naar het laatste onderdeel van het programma: een echte dansvoorstelling op school. 

Zomer: CLUB@SCHOOL

Een echte professionele dansvoorstelling in de stijl van de Club Guy&Roni productie Mechanical Ecstasy. De dansers verschijnen als pop-up verrassingsact in de kantine of op een schoolfeest. De ruimte wordt in no time omgetoverd tot dansclub en de leerlingen kunnen maar een ding: meedansen. De leerlingen die de lenteworkshop hebben gehad hebben een speciale rol als partystarters in deze productie. Het resultaat van hun workshop kunnen ze nu laten zien aan de rest van de school.

Extra: VIP in de Machinefabriek  

Tijdens onze bezoeken in de winter en zomer worden er een aantal VIP-pasjes uitgedeeld aan de meest enthousiaste acteurs en dansers. Zij worden exclusief uitgenodigd voor een maakweekend in de Machinefabriek, samen met VIP’s van andere deelnemende scholen.    

Voor dit programma wordt een speciale prijsafspraak gemaakt.

Plaats op mijn verlanglijst Toegevoegd aan verlanglijst

informatie

 • Jaarprogramma
 • VMBO, HAVO, VWO, MBO
 • De Lawei
 • Dans, Theater

Voor dit programma wordt een aparte prijsafspraak gemaakt. Neem contact op voor de mogelijkheden.

WE DOEN HET SAMEN

Nadrukkelijk zoeken we samenwerking met vakdocenten en collega-instellingen uit Smallingerland en Noord-Nederland. Zo worden de muziek-, dans- en theaterlessen gegeven door gedreven docenten uit de regio en trekken we graag op met professionele gezelschappen uit het noorden. Daarnaast is het mogelijk om via dit educatieprogramma projecten af te nemen bij collega-instellingen in Drachten, zoals Poppodium Iduna en Museum Dr8888. Samen met deze cultuur- en educatiespecialisten maken en presenteren wij zo een kwalitatief en flexibel aanbod voor de scholen en bouwen we aan structureel cultuuronderwijs voor ieder niveau. Het cultuureducatieprogramma is mede tot stand gekomen door samenwerking met o.a.: Poppodium Iduna, Stichting Aerosol, Elzer Educatie, Meeuw jonge theatermakers, Dance Company 058, Het Houten Huis, Duda Paiva Company, Maas theater en Dans, Hatogkroller, Muziek Compleet, De Kleine Regenboog, Muziekopleiding Opmaat, De Verkadefabriek, Museum Dr8888, Drumschool Drachten, Johannes Reijenga, Pianoles Petra Braaksma, Laura van Hal, Het Ministerie van Onverichter Zake, Keunstwurk, One Day Artist, ID Theatre Company, en vele anderen.

Educatieprogramma Museum Dr8888

Het eductieprogramma van Museum Dr8888 is ook voor schooljaar 2021-2022 te boeken in samenwerking met De Lawei. Neem contact op via educatie@lawei.nl
 

Bekijk hier het hele programma

 

Kultuuredukaasje mei kwaliteit

KEK – oftewel Kultuur Edukaasje mei Kwaliteit - is een regeling die kwaliteit van cultuuronderwijs vergroot en zorgt dat het wordt geborgd in het curriculum van de school. Vanaf kalenderjaar 2019 kunnen basisscholen in Fryslân bij KEK2 een aanvraag doen voor een KEK-impuls.  Deze financiële impuls is bedoeld voor een creatief partnerschap tussen een school of scholen en een vakdocent of kunstenaar. Centraal in het traject staat een onderzoeksvraag. Neem voor meer informatie en mogelijkheden contact op met De Lawei.

CONTACT

Méér muziek in de klas lokaal Fryslân

Op 20 september 2018 is het Meer Muziek in de Klas Lokaal Fryslân convenant getekend door het onderwijs, cultuuraanbieders,
amateurverenigingen, poppodia, gemeentes en de Provincie Fryslân. Al deze partijen hebben een handtekening gezet om samen het
muziekonderwijs in Fryslân duurzaam te verankeren. Leer meer via onderstaande knop.

MEER

 • Educatieprogramma Museum Dr8888

  Lees verder
 • KEK2 - Kultuuredukaasje mei kwaliteit

  Lees verder
 • Méér muziek in de klas lokaal Fryslân

  Lees verder

Dankzij DE WORKSHOPS VAN
DE LAWEI, Doe ik nu aan theater!

Lees mijn verhaal

Binnenkort
in de lawei...

Schouwburg De Lawei Laweiplein 1, 9203 KL Drachten - Postbus 31, 9200 AA Drachten - email

Bewaar al je favoriete activiteiten handig met dit verlanglijstje