
Gastles dans
De gastles dans biedt leerlingen een energieke kennismaking met ritme, lichaamsbewustzijn en expressie. Ze leren hun emoties en gedachten creatief uiten en werken samen aan choreografieën. Dans versterkt zelfvertrouwen, fysieke vaardigheden en groepsdynamiek en biedt een unieke kans voor persoonlijke expressie. De inhoud is flexibel en aanpasbaar.
Tijdens deze les maken leerlingen kennis met de basisprincipes van dans, zoals ritme, lichaamsbewustzijn en expressie. Ze leren hoe ze hun emoties en gedachten duidelijk en creatief kunnen uiten. Leerlingen worden uitgedaagd om actief deel te nemen door danspassen te leren, samen te werken aan een choreografie en hun eigen dansstijl te ontwikkelen. Dans biedt een veilige en creatieve omgeving waarin leerlingen verschillende rollen en scenario's kunnen uitproberen. Dit helpt hen om begrip en waardering te ontwikkelen voor de ervaringen en standpunten van anderen.
De gastles kan op allerlei manieren aansluiten op de reguliere lesstof en thema's. Door de flexibiliteit in de opzet kunnen gastlessen dans worden aangepast aan de specifieke behoeften en interesses van de klas, waardoor ze een waardevolle aanvulling vormen op het bestaande curriculum. Bovendien worden leerlingen uitgedaagd om op een creatieve manier met dans bezig te zijn, wat hun zelfvertrouwen en fysieke vaardigheden versterkt. Bewegend onderwijs in de vorm van dans heeft daarnaast grote voordelen voor de groepsdynamiek. Het leert leerlingen om samen te werken, elkaar te ondersteunen en te vertrouwen. Dit versterkt de onderlinge band en het groepsgevoel. Daarnaast biedt dans een unieke kans voor de expressie van individuele leerlingen, waarbij ze hun eigen emoties en persoonlijkheid kunnen uitdrukken door middel van beweging en ritme. De exacte invulling van de gastles zoals inhoud en thema kunnen worden aangepast aan de hand van het bestaande curriculum.
informatie
- In overleg
- ISK, PRO, VSO, VMBO, HAVO, VWO, MBO
- Op school of De Lawei
- Dans








WE DOEN HET SAMEN
Nadrukkelijk zoeken we samenwerking met vakdocenten en collega-instellingen uit Smallingerland en Noord-Nederland. Zo worden de muziek-, dans- en theaterlessen gegeven door gedreven docenten uit de regio en trekken we graag op met professionele gezelschappen uit het noorden. Daarnaast is het mogelijk om via dit educatieprogramma projecten af te nemen bij collega-instellingen in Drachten, zoals Poppodium Iduna en Museum Dr8888. Samen met deze cultuur- en educatiespecialisten maken en presenteren wij zo een kwalitatief en flexibel aanbod voor de scholen en bouwen we aan structureel cultuuronderwijs voor ieder niveau. Het cultuureducatieprogramma is mede tot stand gekomen door samenwerking met o.a.: Poppodium Iduna, Stichting Aerosol, Elzer Educatie, Meeuw jonge theatermakers, Dance Company 058, Het Houten Huis, Duda Paiva Company, Maas theater en Dans, Hatogkroller, Muziek Compleet, De Kleine Regenboog, Muziekopleiding Opmaat, De Verkadefabriek, Museum Dr8888, Drumschool Drachten, Johannes Reijenga, Pianoles Petra Braaksma, Laura van Hal, Het Ministerie van Onverichter Zake, Keunstwurk, One Day Artist, ID Theatre Company, en vele anderen.