Richtlijnen theaterbezoek

Binnenkort bezoek u met een aantal leerlingen van uw school een voorstelling in Schouwburg De Lawei. Om dit bezoek zo prettig mogelijk te laten verlopen vindt u hieronder een aantal richtlijnen die, ondanks dat enkele voor zich spreken, toch goed zijn om nog eens met de leerlingen door te nemen.  

Leerlingen:  

Het bijwonen van een theatervoorstelling is anders dan naar de bioscoop gaan. De acteurs staan “live” op het podium en moeten zich kunnen concentreren op hun spel, dit geldt ook voor de licht- en geluidstechnicus die in de zaal zitten. Reageren op dat wat er op het toneel gebeurt is leuk, maar andere dingen kunnen storend zijn:  

  • Toiletbezoek: ga voor aanvang van de voorstelling naar het toilet zodat niemand tijdens de voorstelling de zaal hoeft te verlaten.   

  • Jassen en tassen: laat je jas en tas in de garderobe.   

  • Eten en drinken: neem geen eten en drinken mee in de theaterzaal.   

  • Telefoneren: zet de mobiele telefoons uit. Het gebruik van je telefoon tijdens de voorstelling is storend voor de spelers, de techniek en ook voor andere mensen in het publiek. Ook mogen er geen foto’s of filmpjes gemaakt worden (dit geldt ook voor docenten).   

  • Plaatsen: ga zoveel mogelijk vooraan zitten in de zaal en sluit aan. Blijf tijdens de voorstelling op je eigen stoel zitten. Voor spelers is het heel vervelend om tegen lege stoelen aan te kijken, daarom vullen we de zitplaatsen vanaf de eerste rij.  

  • Respect voor spelers: de acteurs op het toneel staan ‘live’ te spelen. Dit betekent dat ze jou ook kunnen horen en zien. Heb respect voor de spelers op het toneel en bewaar de gesprekken met je klasgenoten voor na de voorstelling.  

Docenten:  

Mocht u de indruk hebben dat er tussen de leerlingen een groep zit die wellicht voor problemen kan zorgen is het verstandig deze al voor aanvang uit elkaar te halen. Zet de begeleidende docenten goed verdeeld over de zaal en plaats een extra begeleider bij mogelijke “raddraaiers”. Een standaardregel is: 1 docent op 12 - 15 leerlingen.  

Mocht er nu een situatie ontstaan waarin het wenselijk is om in te grijpen dan kan een docent een leerling mee de zaal uit nemen. Eventueel kan contact gezocht worden met de technici die in de zaal zitten. Het is handig als een aanspreekpunt van de school zich voorafgaand aan de voorstelling bekend maakt bij de technici.  

In het uiterste geval wordt de voorstelling stilgelegd, maar dat willen we natuurlijk voorkomen.  

Bovengenoemde situatie is natuurlijk niet wenselijk en ook eigenlijk nooit nodig. We gaan ervan uit dat de leerlingen goed voorbereid naar het theater komen en dat er voldoende begeleiding aanwezig is om één en ander prettig te laten verlopen.  

Wat betreft de schoolvoorstelling geldt: 

  • 1 begeleider per 12 – 15 leerlingen. In veel gevallen kunnen rijdende chauffeurs/ouders mee de voorstelling in, helaas is dat niet altijd het geval. Neem daarom contact in geval met (veel) rijdende chauffeurs/ouders;  

  • De starttijd van de voorstelling staat in de planning, zorg ervoor dat je 20 – 15 minuten voor aanvang van de voorstelling aanwezig bent in De Lawei. Er is dan tijd voor jassen ophangen, een welkomstpraatje en placering in de zaal; 

  • Overal rondom De Lawei is betaald parkeren ingevoerd, houd hier rekening mee;  

  • Telefoongebruik is niet toegestaan tijdens de voorstelling, dit kan als zeer storend ervaren worden door het publiek om je heen en de acteurs op het podium. 

WE DOEN HET SAMEN

Nadrukkelijk zoeken we samenwerking met vakdocenten en collega-instellingen uit Smallingerland en Noord-Nederland. Zo worden de muziek-, dans- en theaterlessen gegeven door gedreven docenten uit de regio en trekken we graag op met professionele gezelschappen uit het noorden. Daarnaast is het mogelijk om via dit educatieprogramma projecten af te nemen bij collega-instellingen in Drachten, zoals Poppodium Iduna en Museum Dr8888. Samen met deze cultuur- en educatiespecialisten maken en presenteren wij zo een kwalitatief en flexibel aanbod voor de scholen en bouwen we aan structureel cultuuronderwijs voor ieder niveau. Het cultuureducatieprogramma is mede tot stand gekomen door samenwerking met o.a.: Poppodium Iduna, Stichting Aerosol, Elzer Educatie, Meeuw jonge theatermakers, Dance Company 058, Het Houten Huis, Duda Paiva Company, Maas theater en Dans, Hatogkroller, Muziek Compleet, De Kleine Regenboog, Muziekopleiding Opmaat, De Verkadefabriek, Museum Dr8888, Drumschool Drachten, Johannes Reijenga, Pianoles Petra Braaksma, Laura van Hal, Het Ministerie van Onverichter Zake, Keunstwurk, One Day Artist, ID Theatre Company, en vele anderen.

Educatieprogramma Museum Dr8888

Het eductieprogramma van Museum Dr8888 is ook voor schooljaar 2021-2022 te boeken in samenwerking met De Lawei. Neem contact op via educatie@lawei.nl
 

Bekijk hier het hele programma

 

Kultuuredukaasje mei kwaliteit

KEK – oftewel Kultuur Edukaasje mei Kwaliteit - is een regeling die kwaliteit van cultuuronderwijs vergroot en zorgt dat het wordt geborgd in het curriculum van de school. Vanaf kalenderjaar 2019 kunnen basisscholen in Fryslân bij KEK2 een aanvraag doen voor een KEK-impuls.  Deze financiële impuls is bedoeld voor een creatief partnerschap tussen een school of scholen en een vakdocent of kunstenaar. Centraal in het traject staat een onderzoeksvraag. Neem voor meer informatie en mogelijkheden contact op met De Lawei.

CONTACT

Méér muziek in de klas lokaal Fryslân

Op 20 september 2018 is het Meer Muziek in de Klas Lokaal Fryslân convenant getekend door het onderwijs, cultuuraanbieders,
amateurverenigingen, poppodia, gemeentes en de Provincie Fryslân. Al deze partijen hebben een handtekening gezet om samen het
muziekonderwijs in Fryslân duurzaam te verankeren. Leer meer via onderstaande knop.

MEER

  • Educatieprogramma Museum Dr8888

    Lees verder
  • KEK2 - Kultuuredukaasje mei kwaliteit

    Lees verder
  • Méér muziek in de klas lokaal Fryslân

    Lees verder

Dankzij DE WORKSHOPS VAN
DE LAWEI, Doe ik nu aan theater!

Lees mijn verhaal

Binnenkort
in de lawei...

Schouwburg De Lawei Laweiplein 1, 9203 KL Drachten - Postbus 31, 9200 AA Drachten - email