
Maak er onderwijs van! Van culturele ervaring naar onderwijs
Een voorstelling of tentoonstelling bezoeken is een gezamenlijke ervaring die leerlingen en studenten een unieke kans biedt om op een nieuwe manier te leren. Speciaal voor het onderwijs hebben we een tool ontwikkeld die leerlingen stap voor stap begeleidt in het voorbereiden, bespreken en reflecteren op hun bezoek. Er zijn verschillende werkvormen beschikbaar die je kunt gebruiken om deze processen te ondersteunen.
Het bezoeken van een voorstelling of tentoonstelling stimuleert de verbeeldingskracht, communicatievaardigheden, het cultureel bewustzijn en de creativiteit van leerlingen en studenten. Het is daarom belangrijk om deze culturele ervaringen op een betekenisvolle manier een plek te geven in het onderwijs. Door concrete stappen en suggesties te bieden, zorgen we ervoor dat leerlingen actief nadenken over wat ze hebben ervaren.
Speciaal hiervoor hebben we educatief materiaal ontwikkeld dat je samen met je leerlingen kunt gebruiken als leidraad voor een inspirerend en leerzaam voorstellingsbezoek. Het biedt praktische werkvormen voor de voorbereiding, het kijken naar de voorstelling, de reflectie en de verwerking van de ervaring. Zo verandert een losse activiteit, zoals het bezoeken van een voorstelling, in waardevol onderwijs.
Het materiaal biedt ook de mogelijkheid om zelf, of in samenwerking met andere docenten, eigen onderwijsmateriaal te maken. De reflectietool is ontwikkeld in samenwerking met Firda en maakt onderdeel uit van de leerlijn Burgerschapsonderwijs.
Dit lesmateriaal is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Keunstwurk.
informatie
- VMBO, HAVO, VWO, MBO
- De Lawei
- Divers
.jpg)



.jpg)
%205.jpg)


WE DOEN HET SAMEN
Nadrukkelijk zoeken we samenwerking met vakdocenten en collega-instellingen uit Smallingerland en Noord-Nederland. Zo worden de muziek-, dans- en theaterlessen gegeven door gedreven docenten uit de regio en trekken we graag op met professionele gezelschappen uit het noorden. Daarnaast is het mogelijk om via dit educatieprogramma projecten af te nemen bij collega-instellingen in Drachten, zoals Poppodium Iduna en Museum Dr8888. Samen met deze cultuur- en educatiespecialisten maken en presenteren wij zo een kwalitatief en flexibel aanbod voor de scholen en bouwen we aan structureel cultuuronderwijs voor ieder niveau. Het cultuureducatieprogramma is mede tot stand gekomen door samenwerking met o.a.: Poppodium Iduna, Stichting Aerosol, Elzer Educatie, Meeuw jonge theatermakers, Dance Company 058, Het Houten Huis, Duda Paiva Company, Maas theater en Dans, Hatogkroller, Muziek Compleet, De Kleine Regenboog, Muziekopleiding Opmaat, De Verkadefabriek, Museum Dr8888, Drumschool Drachten, Johannes Reijenga, Pianoles Petra Braaksma, Laura van Hal, Het Ministerie van Onverichter Zake, Keunstwurk, One Day Artist, ID Theatre Company, en vele anderen.